Onur Buluşmaları – Prof. Dr. Yusuf Çalışkan

İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Çalışkan, Onur Programı’nın düzenlediği Onur Buluşmaları kapsamında, 26 Şubat Çarşamba günü “CV’de Olmayan Hayatım” başlıklı bir konuşma yaptı.

Ülkemizde Yatırım ve Tahkim Hukuku denince akla gelen ilk isimlerden biri olan, Prof. Dr. Yusuf Çalışkan, lisans öğrenimini 1993 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde tamamlamıştır.  Yüksek Lisansını Case Western Reserve Üniversitesi’nde bitirdikten sonra, 2002 yılında “The Development of International Investment Law Lessons from the OECD MAI Negotiations and Their Application to a Possible Multilateral Agreement on Investment” isimli tez ile Doktor unvanını Washington Üniversitesi’nde almıştır.  2009 yılında “WIPO Tahkimi ve Dünya Ticaret Örgütü” isimli tez ile Doçent ve 2014 yılında “Uluslararası Satım Hukukunda Kanunlar İhtilafı Meseleleri” takdim tezi ile Profesör unvanını almıştır. Kendisinin Milletlerarası Özel Hukuk, Uluslararası Ticaret Hukuku, Uluslararası Yatırım Hukuku ve Uluslararası Tahkim alanlarında Türkçe ve İngilizce olarak yazılmış kitap ve makaleleri bulunmaktadır.

Konuşmasının büyük bölümünde eğitim yıllarında yaşadıklarına değinen Prof. Dr. Çalışkan özellikle Amerika ve İtalya’da yaşamış olduğu yılların kendisini etkilediğini ve Amerika’daki yüksek lisans eğitiminde kendisini etkileyen hocalarından bahsetti. Yüksek Lisans yıllarında deneyimlemiş olduğu interaktif eğitimi, kendi öğrencileriyle ağırlıklı olarak ders işleyişinde uyguladığını söyleyen Çalışkan, öğrencinin aktif katılımının olduğu bir öğretim metodunun öğrencinin zihninde daha kalıcı olduğunu ve dersin verimini arttırdığını belirtti.

Konuşmasının devamında UNIDROITE seçilmesinden bahseden Prof. Dr. Çalışkan, öğrencilere çalıştıkları alanları sevmeleri gerektiği ve başarılı olmak için çok çalışmaları gerektiği yönünde nasihatlerde bulundu. Ayrıca Tapu ve Kadastro Meslek Lisesinden mezun olan Prof. Dr. Çalışkan buradan mezun olan bir çok arkadaşının çok iyi yerlere geldiğine değindi ve aynı zamanda Hukuk Fakültesini seçmesinde burada okumuş olmasının etkili olduğunu belirtti.

Konuşması sırasında kişisel hayatı ve aile hayatından da bahseden Prof. Dr. Yusuf Çalışkan, konuşmasını öğrencilere başarı dileklerini ileterek bitirdi. Program, Onur Programı Koordinatörlüğünün Prof. Dr. Çalışkan’a hediye takdimi ile sonlandı.