Onur Buluşmaları – Prof. Dr. Serdar Demirel

İbn Haldun Üniversitesi İslami İlimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Demirel, Onur Programı’nın düzenlediği Onur Buluşmaları kapsamında, 4 Aralık Cuma günü “CV’de Olmayan Hayatım” başlıklı bir konuşma yaptı.

Türkiye’de hadis çalışmalarının önde gelen isimlerinden Serdar Demirel, 1995 yılında Uluslararası İslâm Üniversitesi İslamabad/Pakistan Usûluddîn Fakültesi’nden mezun oldu. 1999 yılında aynı üniversitenin Tefsir ve Hadis bölümünde mastırını bitirdi. 2005 yılında Uluslararası İslâm Üniversitesi Malezya’da Kur’an ve Hadis bölümünde doktorasını tamamladı. Uluslararası bilimsel dergilerde birçok makaleleri yayımlanmaktadır. Şia ve Ehli Sünnet Arasında Karşılaştırmalı Hadis İlimleri isimli kitabı Arapça olarak yayımlandı. 2006-2013 yılları arasında Malezya Uluslararası İslâm Üniversitesi’nde hocalık yaptı. 2013-2017 yıllarında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nde önce Doçent sonra da Profesör olarak eğitim üyeliği yaptı. Yine FSMVÜ bünyesinde faaliyet gösteren Osmanlı-Malay Dünyası Çalışmaları Merkezi’nin müdürlüğünü sürdürdü. İngilizce ve Arapça bilmektedir.

1969 yılının Mayıs ayında Iğdır’da 11 kardeşli kalabalık bir ailede dünyaya geldiğini belirten Prof. Demirel, liseye kadar Iğdır’da kaldığını liseden mezun olduktan sonra ise İstanbul’a taşındıklarını söyledi.

Lise öncesinde herhangi bir din eğitimi almadığını belirten Prof. Demirel, ortaokul yıllarında kışın soğuğunu hiç unutamadığını söyledi. Ortaokul yaşadıkları yere uzak olduğu için kış mevsiminde arkadaşlarıyla okula yürüyerek gittiklerini ve çok üşüdüklerini söyleyen Prof. Demirel bu nedenle soğuğu unutamadığını söyledi.

Ortaokul ve lise yıllarının apolitik ortamda geçtiğini söyleyen Prof. Demirel, eğitiminin darbe sonrası yıllara denk gelmesinden dolayı gençlerin daha çok spor ve kültürel faaliyetlere yönlendirildikleri bir ortamda eğitim gördüğünü söyledi. Lise yıllarında akademik faaliyetler içerisine girmeyen Prof. Demirel bu yıllarda Nurettin Aras’ın öncülüğünde 3. Ligde yer alan Iğdır Spor’da profesyonel futbolculuk yaptığını belirtti. Babasının çoğunlukla karşı çıkmasına rağmen Nurettin Aras’ın her seferinde babasını ikna ettiğini sözlerine ekleyen Prof. Demirel, maçlar için çıktığı şehirler arası seyahatlerinde hayatı sorgulamaya başladığını belirtti.

Seküler bir çevrede büyüdüğünü anlatarak sözlerine devam eden Prof. Demirel lise yıllarındaki sorgulamaları sonucunda namaz kılmaya başlıyor. Daha sonra futbol ile İslami hayatını sürdüremeyeceğini görünce futbolu bırakıyor ve liseyi bitirdikten 1 hafta sonra İstanbul’a taşınıyor. Bu süreçte aynı zamanda bir çok kitap okuyan Prof. Demirel, Arapça öğrenimini ilk zamanlarda gereksiz görüyor. Daha sonra temel bir takım sorularına Türkçe kitaplarda cevap bulamayınca Arapça öğrenmesi gerektiğini ve bunun önemli olduğunu anlıyor.

Üniversite eğitimi için yurt dışına çıkmaya karar veren Prof. Demirel, bir çok alternatifin içerisinden Pakistan’a gitmeye karar veriyor. Pakistan’daki eğitimin zor olduğunu duymasına rağmen iyi bir eğitim almak adına bu kararından vazgeçmediğini belirten Prof. Demirel, Pakistan’da toplamda 8 yıl kaldığını ve Lisans ve Yüksek Lisans eğitimini burada tamamladığını belirtti. Pakistan’a yaptığı ilk yolculuğunun toplamda 10 gün sürdüğünü söyleyen Prof. Demirel bu yolculuğun 17 saatini ise ayakta seyahat ederek geçirdiğini belirtti.

17 Ağustos 1999 günü Türkiye’ye döndüğünü belirten Prof. Demirel, döndüğü günün gecesinde İstanbul depremini yaşadığını söyledi. Doktora eğitimini Türkiye’de almak istediğini belirten Prof. Demirel, 28 Şubat döneminin sıkıntılarının sürdüğünü ve bu nedenle diploma denkliğinin iptal edildiğini söyledi. 2 sene kadar diploma sorununun çözülmesini İstanbul’da bekleyen Prof. Demirel, sorunun çözümünün kısa sürede olmayacağını anlaması üzerine tekrar yurt dışına çıkmaya ve Malezya’da eğitimini devam ettirmeye karar verdiğini söyledi.