Gezilim

“Çok okuyan mı bilir, yoksa çok gezen mi?” Gezilim; bu soruya “Çok okuyan, çok dinleyen, çok gören, çok gezen, hâsılı derinlikli bir keşif merakı ve heyecanı taşıyan bilir” cevabını veren, geziyi ve ilmi bir arada sunan konseptin adıdır. Onur Programı İbn Haldun Üniversitesi öğrencilerinin, yaşadıkları şehir olan İstanbul’u tanımaları; bu şehrin tarihine, kültürüne ve değerlerine vâkıf olmalarını önemsemektedir.

İstanbul’u gezmek için pek çok imkân olduğu bir gerçektir. Gezilim’i diğer gezilerden farklı kılan; öğrencilerin gezdikleri yeri yalnızca görmeleri değil, belli bir fikrî altyapı ve donanım ile “keşfetmeleri”dir.

İbn Haldun Üniversitesi Onur Programı’nın düzenlediği “Gezilim etkinlikleri”nin her biri belli bir tema özelinde gerçekleştirilecektir. Katılımcılardan kimi zaman bir kitap okumaları, kimi zaman geziyle ilgili bir sunum/konferans dinlemeleri ya da bir film/belgesel seyretmeleri istenecektir.

Özelde İstanbul için gerçekleştirilecek Gezilim etkinlikleri, farklı şehirlere de düzenlenecektir.

Osmanlı Üsküdar'ında Bir Gün

Osmanlı şehir mimarisi, İslam mimarisinin en güzel temsillerindendir. Osmanlı Mahallesi, hayatın ve zamanın her yönüyle bütünlük ve canlılık içerisinde aktığı bir küçük şehirdir. Külliye, camiiden medreselere, tekkeden şifahaneye, sıbyan mektebinden hanlara, imarethaneden hamama pek çok farklı unsuru ihtiva eden ve hayatın her sahasında maddi ve manevi ihtiyaçlara cevap veren ahenkli mekanlar topluluğudur. Atik Valide Külliyesi bunun önemli örneklerinden biridir. İstanbul’un Asya’ya açılan kapısı konumundaki Üsküdar’da kurulan Nurbanu Valide-i Atik Külliyesi, Anadolu yakasındaki en büyük külliye olma özelliği taşır. Bu külliye başta Üsküdar olmak üzere faaliyette bulunduğu bölgeye gerek mimarisi, gerekse iş ve ticaret hacmi ile önemli katkılar sağlamıştır.

Gezimizin diğer durakları ise lale devri üslubunun ilk örneklerinden Valide-i Cedid Camii, Salacak Mahallesi, Üsküdar Mevlevihanesi, Özbekler Tekkesi, Mihrimah Sultan Külliyesi ve Üsküdar merkezdeki diğer eserler.

WhatsApp Image 2019-04-28 at 16.03.47
photo_2019-11-04_12-11-57
WhatsApp Image 2019-11-26 at 10.05.07 AM
61abeb75-017b-4628-975b-dd6bdb5f0e5f

Çokkültürlü Osmanlı İstanbul’u

Osmanlı’dan günümüze İstanbul’daki çokkültürlü yaşamı ve çokkültürlülüğün mimariye yansımalarının inceleneceği gezide Masonik heykelleri ile ünlü Ziraat Bankası, Ömer Abed Han, Karantina Komutanlığı, Yeraltı Camii ya da Kastellion Mahzeni, Kemankeş Kara Mustafa Paşa Camii, Aya Nikola Kilisesi, Fransız Geçidi, Manastır Han, Aya Andrea Kilisesi, Aya Panteleymon Kilisesi, Türk Ortodoks Kilisesi, Kılıç Ali Paşa Camii ve Hamamı gibi önemli mimari eserler ziyaret edilerek mimari yapıları incelendi.

Karaköy-Galata-Beyoğlu kişilerin farklı hikâyeler, yeni yüzler ve birçok bakış açısı kazanabileceği dünün tarihi bugünün gerçeği bir bölgedir. Tarihi süreçte meydana gelen mimari, kültürel ve dini değişimler bölge üzerinden okunabilmekle beraber bu bölge ziyaretçilerde yeni anlamlar ve çağrışımlara kapı aralamaktadır.

İmparatorlukların Merkezi

Divanyolu İmparatorlukların tahta çıkan yolu olarak bilinmektedir. Denizlerin ve Karaların ve dahi 7 iklimin Sultanı olan padişahın karada kullandığı, tüm şatafatını sergilediği yoldur. Hamamı, medresesi, Camisi ve türbeleri ile herkesin hayırda yarışarak bir şekilde parçası olmaya çalıştığı seçkin yoldur. Şaşaalı günleri geçmişte kalsa da bir cihan imparatorluğunun hikaye ve anılarını kalbinde saklayan bu yol şimdi tekrar keşfedilmeyi bekliyor.

Dünyanın sıfır noktasından Sur içinde yapılan son külliyeye, zamanda seyahat etmek üzere Million Taşı, Hipodrom, Cevri Kalfa Sıbyan Mektebi, Firuz Ağa Camii, Sağlık Müzesi, Binbirdirek Sarnıcı, Türk Ocağı, II. Mahmut Türbesi ve Haziresi, Keçecizade Fuat Paşa Camii ve Türbesi, Şerefiye Sarnıcı, , Köprülü Mehmet Paşa Külliyesi, Basın Müzesi, Çemberlitaş Hamamı, Çemberlitaş (Konstantin) Sütunu, Elçiler Hanı, Esir Pazarı, Nur-u Osmaniye, Atik Ali Paşa Camii, Piyer Loti’nin Evi, Mimar Hayreddin Camii gibi seçkin mimari örnekler ziyaret edildi.

bdc730c6-be32-4299-9ad0-d8cc17320b54
WhatsApp Image 2020-07-08 at 09.52.41
Osmanlı Üsküdar'ında Bir Gün
Karaköy-Galata-Beyoğlu “Çokkültürlü Osmanlı İstanbul’u”